Return to site

Lichtpuntjes

Daar gaat ze weer: ze slingert de tas over haar schouder en duwt de kinderwagen met snurkend kleintje naar de deur. “Dat ga ik zeker doen”, zegt ze, “genieten van dit kleintje…en ook zie ik er naar uit om de andere twee weer van school te halen zo meteen.”

2 weken geleden sprak ik haar telefonisch, vandaag kwam ze langs. Wat een drama. 6 weken geleden besloot ze dat ze wilde gaan scheiden. Vindt dat ze dit eigenlijk al veel eerder had moeten doen. Maar ja. De (3) kinderen. Oudste is 7, jongste is 1,5 jaar oud. 2 kinderen met gedragsproblemen, echtgenoot met meer van hetzelfde.

Het ging eigenlijk best goed. Ze voelde zich strijdbaar: “Als het alleen die echtscheiding was geweest had ik het echt wel gered!” Maar zo gaat dat vaak niet in het leven. Die controle hè… Haar broer pleegde zelfmoord, 2 weken nadat zij had besloten te willen scheiden. Dat kwam hard aan.

En toen was het even klaar. Dat was wel heel veel tegelijk. Het les geven lukte niet meer, haar hoofd zat heel erg vol. Veel verdriet: om eigen scheiding, om broer.

Gelukkig kon zij al gauw terecht bij haar leidinggevende. De leidinggevende is er echt één van de Eigen Regie, met hoofdletters en met een pluim. Zij luisterde naar haar leerkracht, toonde betrokkenheid, vroeg wat er nodig was om haar op de rails te houden. Samen hebben ze een plan gemaakt waarbij de leerkracht tot de zomervakantie ontzien zal gaan worden als het gaat om al te veel extra taken, ook is er afgesproken dat zij geleidelijk haar werk voor de klas zal gaan opbouwen.

Ze is er blij mee. Ze krijgt de meeste energie van het lesgeven en dat kan zij nu weer gaan opbouwen. Op die manier zal zij over een paar maanden weer in balans zijn.

Ik vraag haar hoe ze zich nu voelt. “Oh”, zegt ze, “ik kom er wel hoor. Ik zie iedere dag lichtpuntjes. En ik weet dat het allemaal voorbij gaat en waar ik het voor doe”. Ze glimlacht stralend en ik merk dat ik er door geraakt wordt. Ik word blij van haar.

Een lichtpuntje, dat was zij voor mij vandaag. En wat gaaf, ik heb helemaal niets hoeven doen. Alleen het eens zijn met de afspraken die samen gemaakt zijn. Dat is nou Eigen Regie.